Vuurwerk op Oud en Nieuw

Het bericht naar gemeente Rheden (Nederland):

Geachte mevrouw van Wingerden,

Op Oud en Nieuw werd veel vuurwerk weer afgestoken. Het vuurwerk kabaal begon al 2 weken voor Oud en Nieuw en was nog 1 week achteraf te horen.

Ik heb veel last gehad van dit geluid. Ik denk, dat meer mensen last van het vuurwerk hebben gehad.

Wat nog erger is, de dieren (honden,  vogels etc.) kunnen niet goed tegen dit zware geluid. Onze hond schrok van elke grote knal.

Honden kunnen 300 keer beter horen dan mensen en wij kunnen ons niet voorstellen hoe erg voor hen dat kan zijn.

Van dat vuurwerk vliegen de vogels en rennen de dieren in de bossen weg.  Nederland maakt zich zorgen over klimaat en natuur, bijna iedereen houdt zich bezig met de duurzaamheid. Past het vuurwerk bij het beleid nog duurzamer te woorden?

Mensen doen al genoeg slechte dingen voor de natuur en de aarde. Waarom zijn mensen niet bewust van de schade veroorzaakt door het vuurwerk?

Ik stel voor om vuurwerk te verbieden, om zo de natuur en de mens te beschermen.

Graag hoor ik de reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,

Elena Jansen-Kaledinova

avatar
About ‏‏‎ ‎ 324 Articles
Lecturer at university, web/blog designer: Parks and Landscapes, Kaledinova Web Design, Business Crossroads Consultancy. Follow Parks and Landscapes on Twitter: @palblog Paperback and eBook by Elena Kaledinova: "Learn Russian to work with Russians: The Easy Way To Speak Russian" - basic business Russian.

4 Comments

 1. Geachte mevrouw Jansen-Kaledinova,

  De burgemeester heeft uw e-mailbericht ontvangen en namens haar reageer ik op uw bericht.

  In uw e-mail geeft u aan dat er veel overlast is geweest omtrent het vuurwerk afsteken rondom de jaarwisseling. Het is een landelijk probleem wat in de politiek in Den Haag ook wordt besproken. Daarnaast is het ook een traditie in Nederland om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Om de overlast te beperken is landelijk ook de keuze gemaakt dat men alleen vuurwerk mag afsteken tussen 10.00u op oudejaarsdag tot 02.00u nieuwjaarsdag. Buiten deze tijdens is het al verboden om vuurwerk af te steken.

  Wanneer u veel last heeft van vuurwerk buiten de wettelijke tijden, dan kunt u altijd de politie bellen en een melding maken van overlast. Zij kunnen dan hierop handhaven.

  Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

  Met vriendelijke groet,

  Esther
  Gemeente Rheden | Postbus 9110 | 6994 ZJ De Steeg

  • Geachte mevrouw …,

   Dank u wel voor uw reactie. Ik denk toch, dat gemeente ook initiatief nemen en acties kan ondernemen, bv. met politie samenwerken om het vuurwerk minder lastig te maken.

   Met vriendelijke groet,

   Elena Jansen-kaledinova

   • Geachte mevrouw Jansen-Kaledinova,

    Vanaf september voorgaand aan de jaarwisseling zitten alle betrokkenen, zoals politie, gemeente en brandweer om de tafel om te kijken hoe we de overlast met betrekking tot vuurwerk zoveel mogelijk kunnen beperken. Helaas constateren wij ook dat de bewoners van de gemeente bijna niet melden bij vuurwerkoverlast, waardoor de politie ook niet weet waar de overlast is.

    Wij proberen door afspraken te maken om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Toch kan het voorkomen dat er overlast is. Ik wil u vragen om alert te zijn op vuurwerk afsteken en als u iets ziet, dit meldt bij de politie. Zodat zij hierop kunnen handhaven.

    Bij de volgende jaarwisseling neem ik uw punt mee en gaan we kijken naar andere maatregelen zodat vóór de jaarwisseling niet zo veel vuurwerk meer wordt afgeschoten.
    Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

    Met vriendelijke groet,

    Esther
    Gemeente Rheden | Postbus 9110 | 6994 ZJ De Steeg

 2. Antwoord van De Partij voor de Dieren:

  Geachte mevrouw Kaledinova,

  Hartelijk dank voor uw bericht over een vuurwerkverbod.
  De Partij voor de Dieren zet zich al enkele jaren in voor een verbod op vuurwerk.

  Wij delen uw mening dat er een einde moet komen aan de ellende die gepaard gaat met de knallende jaarwisseling. Jaarlijks lopen honderden mensen ernstig letsel op, waaronder een groot aantal kinderen. Het geknal bezorgt inderdaad miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat bovendien zware metalen en zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. De schade bedraagt jaarlijks minimaal 500 miljoen euro. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo afval worden opgeruimd.

  De Partij voor de Dieren wil daarom dat het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Vuurwerk kan wat ons betreft alleen worden afgestoken in professioneel georganiseerde vuurwerkshows. Zo kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder dat dit grote schade toebrengt aan mensen, dieren en milieu.
  De Partij voor de Dieren is dan ook benieuwd naar de antwoorden van de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en Sociale Zaken en Werkgelegenheid op onze Kamervragen over een mogelijk onafwendbaar vuurwerkverbod.

  Zie de Kamervragen.

  Dit is niet de eerste keer dat we vuurwerk aan de orde stellen in de Tweede Kamer. Hieronder vindt u een overzicht van andere Kamervragen en een debatbijdragen bij een Algemeen Overleg Vuurwerk.

  Bijdrage Algemeen Overleg Vuurwerk

  Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
  Met vriendelijke groet,

  Nynke van Dijk

  Partij voor de Dieren
  Postbus 17622
  1001 JM Amsterdam
  http://www.partijvoordedieren.nl

Comments are closed.